Jaunosios puokštė – kaip atsirado ši tradicija?

Gėlės buvo pagrindinė nuotakos įvaizdžio dalis nuo tada, kai senovės romėnai pradėjo nešioti gėlių girliandas savo vestuvėse kaip vaisingumo, ištikimybės ir naujos pradžios simbolį. Nuotakos viduramžiais vestuvinius drabužius papuošdavo žolelių ir prieskonių deriniu, kad šis saugotų nuo, kaip tada buvo tikima, piktųjų dvasių. Krapai buvo ypač paplitę, nes buvo manoma, kad jie ne tik išvalo neigiamą energiją, bet ir buvo žinomi kaip geismo žolė. Česnakais buvo siekiama atbaidyti velnią, o javai simbolizavo augimą ir atsinaujinimą.

Nuotakos puokštė atsirado XIX amžiuje, kai karalienė Viktorija 1840 m. savo vestuvėse su princu Albertu laikė nedidelį gėlių derinį – mirtų ir medetkų puokštelę. Tai lėmė ir vestuvių gėlių simbolikos atsiradimą, nes nuotakos pradėjo rinktis žiedus pagal gėlių reikšmes. Pavyzdžiui, rožės reiškia meilę, o bijūnai – laimę ir ambicijas. Dėl to puokštės tapo glaudžiai susijusios su sentimentalia romantika ir puikiu vestuvių aksesuaru.

Puokštės metimas yra istorinė tradicija, kurios iki šių dienų laikosi daugelis nuotakų – kaip tai atsirado?

Ji atsirado viduramžių Europoje, kai tada buvo įprasta moterims, kurios siekdavo sėkmės, nuplėšti audinio skiautę nuo nuotakos vestuvinės suknelės – skiautelė buvo tarsi talismanas, atnešiantis meilę ir laimę. Ilgainiui vestuvinės suknelės buvo siuvamos su vis daugiau puošybos elementų, tapo brangesnės ir puošnesnės, tad tam, kad svečiai nesubjaurotų gražios suknelės, nuotaka pradėdavo į svečius mėtyti absoliučiai viską, kad atitrauktų jų dėmesį, o tarp metamų daiktų pirmoji po ranka pasitaikydavo puokštė!

Dabar ši tradicija pakitusi – nuotakos savo puokštę meta į netekėjusių moterų būrį, o ta, kuri pagauna puokštę, turi greitai ištekėti.

Jeigu ieškote vietos, kur atšvęsti savo meilės šventę – „Medžiotojų Sostinės“ kolektyvas pasiruošęs Jums padėti! Turime daug patirties, esame organizavę ir priėmę daugybę skirtingų renginių, nuolat tobulėjame ir prisitaikome prie besikeičiančių poreikių. Būkite užtikrinti savo renginio kokybe: +37069833059 | info@medziotojusostine.lt